Wil jij op een unieke manier de onderwaterwereld ontdekken op Curaçao? Dan moet je zeker langs bij Aquafari. Hier maken ze het namelijk mogelijk om zonder enige ervaring te duiken doormiddel van een onderwaterscooter. Ja, je leest het goed. Wat dit precies is en hoe dit in z’n werk gaat vertel ik je hieronder!

Aquafari Curaçao

Als je gek bent op snorkelen of de zee verkennen, dan ga je dit ook fantastisch vinden. Bij Aquafari Curaçao kan je namelijk heel diep de zee in, zonder enige duik ervaring. Je hebt zelfs geen zwemdiploma nodig, al moet ik zeggen dat het mij behoorlijk eng lijkt om dan zo diep het water in te gaan. Met hun onderwaterscooter kan je namelijk tot wel 7 meter diep de zee in. Een behoorlijk bijzondere ervaring, vooral omdat je gewoon in je bikini op de scooter zit.

Op de onderwaterscooter

Goed, een onderwaterscooter dus. Maar hoe gaat dit dan in z’n werk? Bij aankomst wordt eerst uitgelegd hoe de scooter werkt en wat de veiligheidsregels zijn. Zo leer je ook verschillende handgebaren zodat je aan kan geven of het goed gaat of dat je weer omhoog wilt. Dat is erg belangrijk, want onderwater is dit de enige manier om met elkaar te communiceren. Voorop de scooter zit een zuurstof fles. Deze vult de ruimte waar jij je hoofd in steekt. Dit gedeelte lijkt een beetje op een helm van een astronaut. Het gekke is dat deze niet afgesloten is. Aan de onderkant is deze namelijk gewoon open. Nou hoor ik je denken: Hoe gaat dat dan als je het water in gaat? Dit is eigenlijk heel simpel. Door de scooter langzaam in het water te laten zakken kan de lucht die in de helm zit niet ontsnappen en ontstaat er een luchtbel. Probeer dit zelf maar eens door een leeg glas ondersteboven in het water te zetten. Je zal zien dat de lucht hierin blijft zitten. Het voordeel is dus ook dat je gewoon kan ademen als op het land.

Aquafari Curaçao - onderwaterscooter

Het water in

Na een uitgebreide instructie is het tijd om het water in te gaan. De instructeurs laten eerst de scooters in het water zakken. Vervolgens moet jij onder de helm door duiken om erin te komen en op de scooter te gaan zitten. Nou moet ik eerlijk zeggen dat dit best spannend is. Zoals ik al zei is de helm niet afgesloten. Het water stopt net onder je hoofd en er zal ook altijd een laagje water in de helm zitten. Zodra je dan dieper het water inzakt verwacht je dat het water ook stijgt, maar dat gebeurt dus niet. Deze activiteit is volkomen veilig en er zijn altijd genoeg duikers mee om deze veiligheid te waarborgen. Ook vond ik het wel een fijn idee dat je niet vast zit aan de scooter of ergens ‘in’ zit. De instructeurs laten je vervolgens langzaam dieper het water inzakken. Tussendoor controleren ze hoe het met je gaat. Doordat je zo diep het water in gaat kan je behoorlijk veel last van je oren krijgen door de druk. Krijg je last? Dan halen ze je weer een stukje omhoog tot je oké bent.

De Aquafari tour

De tour zelf duurt ongeveer drie kwartier. Wat erg gek is, is dat je echt totaal geen gevoel voor richting hebt onder water. Halverwege laten de duikers je nog wat dieper de zee in zakken. De scooters kunnen tot wel 7 meter diep. Wel moet je een beetje geluk hebben dat het water helder is. Anders is er zo diep vrij weinig te zien. De tour gaat langs verschillende plekken waar veel kleurrijke vissen te zien zijn. Ook hebben de duikers voer mee waardoor je de vissen zelf kan voeren. En helaas hebben wij ze die dag niet gezien, maar rond Curaçao zwemmen ook enorm veel zeeschildpadden. De kans is dus zeker aanwezig dat je deze spot. En heb je net als ik pech die dag en ben je ze niet tegengekomen? Dan kan je altijd nog naar Playa Grandi, want hier kan je ook zwemmen met zeeschildpadden. Tijdens de tour maken de duikers ook foto’s, zodat je een mooi aandenken hebt een deze unieke ervaring.

Praktische informatie

Lijkt je dit nou leuk om te doen tijdens je vakantie op Curaçao? Hieronder vind je nog wat praktische informatie voor je bezoek aan Aquafari.

Wat kost Aquafari?

Op het moment dat ik deze blog schrijf kost een Aquafari tour 139 dollar per persoon. Dat is omgerekend zo’n 125 euro. Voor de actuele prijzen kan je het beste even bij hun op de website kijken. Een aardig bedrag, maar wij vonden het het zeker waard!

Hoe lang duurt de tour?

De totale activiteit inclusief uitleg duurt zo’n anderhalf uur waarvan je ongeveer 45 minuten echt in het water bent.

Waar vind ik Aquafari?

Je vindt Aquafari op het Boka Sami strand op Curaçao. Het exacte adres is: Canoaweg 11 vlak boven Willemstad.

Worden er ook foto’s gemaakt?

Tijdens de tour worden er door de duikers ook foto’s gemaakt. De veiligheid en aandacht voor de deelnemers gaat natuurlijk altijd voorop, maar ze zorgen ervoor dat iedereen er wel een keertje op staat. Deze krijg je achteraf toegestuurd tegen betaling.

Voor wie is Aquafari geschikt?

In principe heb je geen zwemervaring nodig om mee te doen met de tour, maar ik moet zeggen dat mij dit best eng lijkt. Het is dus wel handig als je kunt zwemmen. Verder moet je aan de volgende eisen voldoen:

  • Je bent minimaal 10 jr. oud en 1,20 mtr. lang. Max. 125 kg. en niet zwanger.
  • Aquafari is niet geschikt voor mensen met hartproblemen, recente nek- of rugblessure, ademhalingsproblemen (astma), epilepsie, claustrofobie of diabetes.
  • Als de crew vindt dat je teveel onder invloed bent van drank of drugs dan kun je geweigerd worden.

Wat moet je meenemen?

In principe heb je alleen een handdoek en je zwemkleding nodig. De watertemperatuur op Curaçao is gemiddeld tussen de 26 en 28 graden waardoor het dus niet nodig is om een wetsuit te dragen.

Aquafari Curaçao - onderwaterscooter

Lees ook: Dit zijn de mooiste stranden van Curaçao

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *