Iedere keer dat we het vliegtuig instappen zitten we weer met dezelfde vraag: wat mag er wel en niet mee in de handbagage en wat moet in je grote koffer? Ondanks dat dit over het algemeen ieder jaar hetzelfde blijft, zijn we het toch ieder jaar opnieuw weer vergeten. Vloeistoffen mogen niet, maar wel tot een bepaalde hoeveelheid. Maar hoeveel was dit ook alweer? En hoe zit het met elektronica? In dit artikel vertel ik je precies wat er wel en niet mee mag in je handbagage.

mee in je handbagage


Vloeistoffen in je handbagage

Over vloeistoffen ontstaat vaak verwarring. Wat en hoeveel mag je nou meenemen? Over het algemeen is het gewoon toegestaan om vloeistoffen mee te nemen in je handbagage koffer, maar hier zitten wel bepaalde voorwaarden aan verbonden.

  • Per persoon mag je maximaal 1 liter aan vloeistoffen meenemen.
  • Iedere verpakking mag niet meer dan 100 ml zijn. Je mag dus maximaal 10 verpakkingen van 10 ml meenemen. Heb je een fles van 200 ml en is deze nog maar voor de helft gevuld? Dan moet deze in je ruimbagage. Er wordt namelijk gekeken naar de verpakking en niet naar de inhoud.
  • Alle vloeistoffen moeten bij elkaar verpakt worden in één doorzichtig hersluitbaar zakje. Deze kan je ook vaak op het vliegveld gratis krijgen.
  • Wanneer er een baby meereist, dan is het natuurlijk toegestaan om voldoende babyvoeding mee te nemen aan boord.
  • Ben je door de douane heen? Dan kan je hier natuurlijk wel grotere vloeistof verpakkingen kopen. Deze mag je gewoon meenemen aan boord, mits ze met de bon in een verzegelde zak verpakt zijn. Over kleine flesjes drinken zal het cabinepersoneel niet moeilijk doen. Alcohol dat niet aan boord is gekocht is wel verboden om te drinken.

Op sommige vliegvelden is het inmiddels ook toegestaan om grotere verpakkingen zoals een flesje water mee te nemen door de douane. Je kan het dus proberen, maar het is geen garantie. In de meeste gevallen kom je er zonder problemen mee door de douane, maar het kan zijn dat ze het toch niet accepteren. Als je dit doet, zorg dan voor een plastic flesje waarvan het niet erg is dat het wordt weggegooid.

Eten mee in je handbagage

Het is wel zo lekker om tijdens het wachten op het vliegveld of tijdens de vlucht iets te snacken. En met die prijzen in het vliegtuig is het veel voordeliger om zelf iets mee te nemen. Gelukkig mag eten in bijna alle gevallen gewoon mee in je handbagage. Een zakje chips of lekkere ontbijtkoek zal dus niet voor problemen zorgen. Let er wel op dat je geen ‘vloeibaar eten’ meeneemt. Pindakaas kan bijvoorbeeld ook als vloeistof gezien worden. Verder mag er ook geen vlees, zuivel en vis mee. Niet zo gek, want het lijkt me allesbehalve fijn als er een visgeur in het vliegtuig hangt. De regels kunnen wel verschillen per land. Check dit dus altijd voor vertrek even.

Medicijnen in je handbagage

Neem je medicatie mee op reis? Dan mag ook dit mee in je handbagage. Ook wanneer je vloeibare medicatie meeneemt waarvan de verpakking groter is dan 100 ml is dit geen probleem. Wel heb je in veel gevallen een doktersverklaring nodig om medicatie mee te nemen. Zorg dat je dit op tijd regelt, want dit kan best een tijdje duren. Zo weet je zeker dat je geen gedoe hebt wanner je door de douane gaat.

Elektronica

Er is je bij de incheckbalie vast wel eens gevraagd of je apparaten bij je hebt met lithiumbatterijen. Dit is niet voor niks. Apparaten met zo’n batterij moeten namelijk altijd in je handbagage. In het ruim van de koffers liggen kan het namelijk erg warm worden tijdens een vlucht. De combinatie van deze hitte met de lithiumbatterijen zorgen voor brandgevaar. Je mag 15 apparaten met zo’n batterij tot 100 Wh meenemen of 20 losse lithiumbatterijen tot 100 Wh. Batterijen tot 160 Wh mogen ook mee, maar hiervoor moet je eerst toestemming vragen. Batterijen met een grotere capaciteit zijn niet toegestaan op een vlucht.

Mag je een powerbank meenemen in je handbagage?

Over het algemeen heeft een powerbank nooit meer dan 100 Wh. Het is dus geen probleem om deze mee te nemen in je handbagage. Een powerbank is zeker op vakantie onmisbaar geworden. Als je wilt kan je er dus wel 15 meenemen. Let wel op: je telefoon, camera en laptop hebben ook vaak lithiumbatterijen. Dan hou je dus nog 12 plekjes over om een lading powerbanks mee te nemen in je handbagage.

Scherpe voorwerpen

Doe jij je make-up tas in je handbagage? Zorg dan dat je je nagelvijl eruit haalt. In de meeste gevallen mag deze namelijk niet mee door de douane. Dit geldt ook voor andere scherpe voorwerpen. Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar je hebt er meer bij je dan je denkt. Ik heb zelfs een keer mijn sleutelhanger in de vorm van de Eiffeltoren moeten afstaan bij de douane. Zorg er dus voor dat je geen vijl, zakmes, schaar of andere voorwerpen met een scherpe ijzeren punt bij je hebt. Bedenk dus goed wat je meeneemt, want ook een paraplu met een scherpe punt kan een probleem zijn.

Geen selfiestick in je handbagage

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar ook een selfiestick kan voor problemen zorgen op het vliegveld. Je mag geen voorwerpen mee waar je anderen of jezelf mee kan verwonden. Nou ziet zo’n selfiestick er over het algemeen vrij onschuldig uit, maar toch wordt dit door veel vliegvelden als gevaar gezien. Op het ene vliegveld is het geen probleem, terwijl op andere vliegvelden zelfs bordjes te vinden zijn waarop staat dat je deze handige foto gadget in je ruimbagage moet doen.

Lees ook: Handig: de complete paklijst voor een dagje strand

ReizenReizen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *