Je hebt het ongetwijfeld wel op internet voorbij zien komen: prachtige dorpjes met witte huisjes met blauwe daken en een betoverende zonsondergang. Dit is het beeld wat iedereen heeft bij Santorini, maar wat veel mensen niet weten, is dat het midden op de krater van een vulkaan is gelegen. 

Santorini


Afgelopen zomer ben ik samen met mijn vriend drie weken gaan eilandhoppen in Griekenland en het eiland dat bovenaan mijn lijstje stond was Santorini. Dit was dan ook onze eerste bestemming en wij zijn hier een week gebleven. Santorini is een heel klein eiland van nog geen 20 kilometer lang. De dorpjes in het westen van het eiland zijn allemaal gebouwd op de kliffen van het vulkanische eiland. Eigenlijk verblijf je gewoon op de krater van een vulkaan die anderhalve kilometer verder van Santorini in de zee ligt. Op Google Maps is ook heel duidelijk te zien hoe de krater om de vulkaan heen loopt. Santorini is wel iets duurder dan de meeste Griekse eilanden omdat bijna alles geïmporteerd moet worden maar verblijf kost daar bijna niks.

Wij verbleven in het dorpje Fira, gelegen in het midden van het eiland. Op dit deel was het zo smal dat je vanaf de westkust zo naar de oostkust kon kijken. Fira is de hoofdstad van het eiland en barst van de smalle straatjes. Dit is één van de mooiste plaatsen die ik in heel mijn leven heb gezien. ’s Avonds kon je genieten van een heerlijke maaltijd met een prachtig uitzicht op de zonsondergang, waar het eiland zo bekend om staat.

De meeste mensen gaan voor de zonsondergang naar Oia, dit is het meest bekende dorp van het eiland omdat de zonsondergang hier het mooist zou zijn. Wij zijn hier twee keer geweest en het barst van de toeristen. De straatjes zijn ook hier erg smal dus om überhaupt bij het gedeelte van het dorp te komen waar je de zonsondergang kan zien zal je eerst in de rij moeten staan. Een restaurant mag je wel een paar dagen van te voren reserveren als je goed uitzicht wilt op de zonsondergang dus mocht je dit willen, reserveer op tijd. In Fira is de zonsondergang ook heel goed te bekijken. Hier ging de zon onder achter de vulkaan en dit maakte het eigenlijk alleen maar mooier.

Ook is het mogelijk om de vulkaan te bezoeken. Fira heeft helemaal beneden aan de klifrand een klein haventje waar de bootexcursies vertrekken. Je kan ervoor kiezen om met de trap te gaan, maar dit zijn behoorlijk wat treden. Omlaag is misschien niet zo erg maar omhoog in die hitte kan nog best een uitdaging zijn. Daarom is er ook een kabelbaan naar het haventje waar je voor een paar euro op en neer mee kan. Je kan er ook voor kiezen om met de ezel de trap op of af te gaan, maar wij vonden dit persoonlijk heel zielig. Ze stonden de hele dag in de brandende zon en ik heb nergens bakken water voor ze zien staan.

Wij hadden een excursie geboekt voor een hele dag. ’s Ochtends begonnen we bij de vulkaan. Hier wandelde we dan met de hele groep naar de top en het uitzicht hier was echt geweldig. En daarbij, hoe vaak krijg je nou de kans om op een actieve vulkaan te staan? Nadat we de vulkaan hadden bezocht gingen we naar het eilandje aan de andere kant van de vulkaan: Thirasia. Deze was nog kleiner dan Santorini. Je kon er voor kiezen om naar boven te gaan maar dit was een hele lange stijle weg en er was verder ook niet heel veel te zien. Beneden had je een klein haventje met gezellige restaurantjes en je kon hier prachtig snorkelen.

Santorini heeft natuurlijk nog veel meer te bieden. Hier een aantal bezienswaardigheden op een rijtje:
  • Red Beach (Akrotiri)
  • White Beach
  • opgravingen van Akrotiri
  • Volkan Cinema (openlucht theater met Griekse comedy’s, echt een aanrader!)
  • Pygros
  • Kamari

Lees ook: Op dit droomeiland is Mama Mia! gefilmd

ReizenReizen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *