Wanneer je Santorini bezoekt, dan verwacht je niet snel dat je er ook kan hiken. Toch zijn er meerdere wandelroutes verspreid over het eiland. Wil je een korte hike doen naar een van de mooiste puntjes van het eiland? Loop dan vanuit Imerovigli naar Skaros Rock.

Skaros Rock

Wat is Skaros Rock?

Wanneer je vanuit Fira of Imerovigli de caldera overkijkt, dan zal één ding je meteen opvallen: Skaros Rock. Dit rotsachtige verlengstuk van het eiland lijkt wel een klein schiereiland. Hoewel je er nu op het eerste gezicht nog maar weinig van ziet, was dit vroeger één van de vijf Venetiaanse forten op Santorini. Op de top van de rots stond Kastelli met daaromheen zo’n 200 huizen. Helaas is hier na meerdere aardbevingen en vulkaan uitbarstingen nog maar weinig van over. Toch is het het meer dan waard om te bezoeken.

De hike naar Skaros Rock

De hike begint in Imerovigli bij de Agios Georgios kerk. Vanaf hier volg je gewoon het pad naar beneden. Over het algemeen is het erg goed te doen, ook als je geen tot weinig ervaring hebt. Gedurende de hele weg loop je namelijk over een pad, of nou ja, trap. Een goede conditie kan wel zo prettig zijn. Hoewel het niet ver lijkt te zijn vanuit Imerovigli, moet je toch aardig wat klimmen. Om bij Skaros Rock te komen moet je namelijk eerst zo’n 300 traptreden naar beneden. Om bij de rots te komen, moet je vervolgens weer zo’n 200 meter omhoog.

Skaros Rock

Vanaf de rots

Wanneer je eenmaal de trap naar beneden hebt gelopen kom je bij een bord terecht waarop staat dat je het kasteel niet mag betreden. Toch komen hier dagelijks tientallen toeristen en lijkt het niemand dus echt uit te maken en kan je gewoon doorlopen. Vanaf dit punt heb je twee keuzes: de trappen omhoog volgen of het pad aan de linkerkant naar de Theoskepasti kerk nemen.

Optie 1: de trap op

Buiten dat het even klimmen is, is dit pad heel goed te bewandelen. Wanneer je dit doet kom je uit aan de achterkant van de rots uit. Hoewel de meeste mensen ervoor kiezen om hier te blijven en te genieten van het uitzicht, kan je er ook voor kiezen om naar het puntje van de rots te klimmen. En ja je leest het goed: er moet wel echt met handen en voeten geklommen worden. Goede schoenen en enige ervaring in de bergen is wel gewenst. Vooral de rots weer afkomen kan namelijk nog best een uitdaging zijn. Hoewel het uitzicht op Santorini en de caldera vanaf hier prachtig is, vond ik het de klim niet echt waard. Als je ervoor kiest om beneden te blijven is het uitzicht namelijk bijna net zo mooi.

Skaros Rock

Optie 2: de Theoskepasti kerk

Wanneer je dit pad volgt, dan kom je uit bij de hidden gem van Skaros Rock: de Theoskepasti kerk. Het pad brengt je langs de rand naar de achterkant van de rots. Hoewel dit pad wel wat lastiger te bewandelen is, is het het meer dan waard. Je hebt namelijk constant prachtig uitzicht over zowel de caldera als Santorini. Wanneer het pad naar beneden begint te lopen, kan je de kerk al zien. Na een kleine afdaling bereik je deze fantastische locatie. Aangezien weinig mensen hiervan weten, is de kans groot dat je dit plekje helemaal voor jezelf hebt of slechts met enkele anderen moet delen. Het uitzicht is hier fantastisch en 100% Instagram-worthy. De kerk is overigens ook te bereiken wanneer je er wel voor kiest om de trappen omhoog te nemen. Zodra je achter de rots komt en een stukje naar links gaat zie je namelijk hetzelfde pad lopen naar de kerk.

Tip: het is nog mooier om vanaf hier de zonsondergang te bekijken. Geen last van het massatoerisme en spectaculair uitzicht gegarandeerd. Let wel op dat je op tijd terug gaat. Je wilt namelijk niet in het donker terug over de rots lopen.

Theoskepasti kerk

Wat je moet weten voor de hike naar Skaros Rock

De hike is dus zeer goed te doen. Wel zijn er een aantal tips die ik je wil meegeven zodat je voorbereid op pad gaat.

  • Vertrek vroeg in de ochtend. Dan is het nog een stuk rustiger, maar vooral koeler. Ondanks dat het geen lange hike is, kan de warmte het toch pittig maken. Vooral de terugweg als je de 300 trappen naar Imerovigli weer op moet kan best zwaar zijn.
  • Neem voldoende water mee. Door de warmte en het vele traplopen krijg je snel dorst en ben je zo door een flesje water heen.
  • Draag beschermende kleding tegen de zon. Tijdens de hike is er weinig schaduw te bekennen. Zonwerende kleding of een hoed is op die momenten erg fijn. Pas wel op dat deze niet wegwaait, want er staat meestal behoorlijk wat wind.
  • Draag goede schoenen met veel grip. Teenslippers zijn echt een no-go. Hoewel het pad op de meeste stukken erg goed te bewandelen is, kom je toch af en toe wat lastigere stukken of losliggende stenen tegen. Vooral als je voor het pad dat langs de rots gaat kiest of je naar de kerk wilt lopen.

Lees ook: Openlucht bioscoop op Santorini: Volkan on the Rocks

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *